Hrozno je vo vinohradoch zbierané len ručne – príliš strmé a nebezpečné používať akýkoľvek druh motorového vozidla.
Najmenej dva zelené zbery medzi júlom a augustom, ktoré následne manuálne pretriedia.
Hrozno zbierané ručne začiatkom októbra v 20 kg prepravkách.
Vinifikácia
Strapce hrozna sa rozdrvia a odstopkujú v pivnici.
Fermentácia a macerácia trvá približne 8-10 dní pri kontrolovanej teplote (28°-29°C; 82°-84°F) vo vertikálnej nerezovej nádobe.
Asi 2 mesiace jablčno-mliečnej fermentácie, po ktorej nasleduje 8 mesiacov zrenia v nehrdzavejúcej oceli pred plnením do fliaš.
Bez filtrácie, bez čistenia.
Senzorické vlastnosti
Farba: svetlo rubínovo-červená
Vôňa: svieža červená šupka, čerešňa, divoká ruža, korenistá
Chuť: prevládajú čerstvé červené bobule a červené jablko, chuť je hlboká a dlhotrvajúca s elegantnými tanínmi, stredne plná a vyvážená
Teplota podávania: 16°-17°C.
Potenciál zrenia: 2-5 rokov
Párovanie: akékoľvek jedlo z rýb alebo mäsa podávané s bohatou omáčkou, údeným mäsom a syrom
Označenie: DOC
Odroda hrozna: Nebbiolo 100%
Vinohrad: Monforte d’Alba
Priemerná produkcia: 8.000 fliaš
Úroda hrozna na hektár: 6,5-7 ton
Expozícia a nadmorská výška: juhozápad, 1150 metrov n.m.
Typ pôdy: piesok a slieň z hliny, vápenec
Vek vinohradu a pestovateľský systém: 35 rokov, guyot
Best Sellers