Hrozno je vo vinohradoch zbierané len ručne – príliš strmé a nebezpečné používať akýkoľvek druh motorového vozidla.
Najmenej dva zelené zbery medzi júlom a augustom, ktoré následne manuálne pretriedia.
Hrozno zbierané ručne v polovici septembra v 20 kg prepravkách.
Vinifikácia
Strapce hrozna sa rozdrvia a odstopkujú v pivnici.
Fermentácia a macerácia trvá asi 14 dní pri riadenej teplote (28°-29°C) vo vertikálnej nádobe z nehrdzavejúcej ocele.
Asi 2 mesiace jablčno-mliečnej fermentácie, po ktorej nasleduje 14-mesačné zrenie v použitom francúzskom dube.
Bez filtrácie, bez čistenia.
Senzorické vlastnosti
Farba: Sýto rubínovo-červená s purpurovým zvýraznením
Vôňa: Sýta vôňa po čiernom korení, zrelých čiernych plodoch
Chuť: Suchá, ovocná, hlboká a trvalá, plná, vyvážená
Teplota podávania: 16°-17°C.
Potenciál zrenia: 2-8 rokov
Párovanie: predjedlá, cestoviny a mäsové predjedlá, údené mäso a syr
Označenie: DOC
Odroda hrozna: Barbera 100%
Vinohrad: Monforte d’Alba
Priemerná produkcia: 4.000 fliaš
Úroda hrozna na hektár: 6 ton
Expozícia a nadmorská výška: juhozápad, 950 metrov n.m.
Typ pôdy: piesok a slieň z hliny, vápenec
Vek vinohradu a pestovateľský systém: 20 rokov, guyot