Úvod » Prosecco » Andreola » Prosecco Andreola - Nazzareno Pola Etichetta del fondatore Dirupo - Extra Dry
Toto šumivé víno je duševným dielom nášho zakladateľa, Nazzarena Polu, a každý rok predstavuje jeho osobnú víziu najvyššej kvality, ktorú môže naša apelácia dosiahnuť prostredníctvom procesu, ktorý sme sa naučili v jeho vinárstve. Prísna selekcia prebieha v rôznych teritoriálnych podmienkach, ktoré základnému vínu dodávajú odlišné charakteristiky: klimatické faktory, ktoré každoročne ovplyvňujú kvalitu hrozna, spôsobujú striedanie elegancie pieskovca, jemnosti vápenca alebo hĺbky ílovca.
Farba vína je jemne žltá so zelenkastými odleskami; bohaté, jemné bublinky neustále stúpajú a vytvárajú krémovú penu. Etichetta del Fondatore od Andreoly plne vyjadruje jemnosť a eleganciu vo vôni, ktorú dokážu poskytnúť hrozno Glera pestované na rozsiahlom území, spolu s vertikalitou a chuťou pôdy, čo robí z tohto vína lahodný a delikátny nápoj.
Vône sú výrazné: jarná vistéria a kvety hlohu, nasledované náznakmi hrušiek, jabĺk, bielych broskýň a jemnou notou pečiva. V ústach je víno plné, bohaté a dlhotrvajúce, s slaným záverom. Ide o elitné šumivé víno, ideálne ako rafinovaný aperitív a dokonalé k jedlám z čerstvých rýb.
Odporúčaná teplota podávania: 6–8 °C.
Etichetta del Fondatore je jedinečné šumivé víno, ktoré vzniká ďalšou selekciou vína Dirupo, jedného z našich najreprezentatívnejších vín. Keďže sme od začiatku verili tomuto regiónu, výrazne sme doň investovali, vďaka čomu dnes máme privilegium vyberať si z množstva viníc v rámci 15 obcí, ktoré tvoria našu apeláciu.
Pred vytvorením tejto exkluzívnej zmesi náš zakladateľ, Nazzareno Pola, každý rok vyberá vinicu, ktorá podľa neho produkuje najelegantnejšie a najpríjemnejšie základné víno, a to potom spracováva oddelene od ostatných.
Terén nášho regiónu je tvorený veľmi rôznorodými geologickými formáciami a vrstvami, s bohatstvom minerálov ako vápenatý ílovec, pieskovec a zlepencové horniny, ako aj zrelšou a hlbšou pôdou, napríklad v oblasti Feletto. Vinice sa nachádzajú v extrémne variabilných podmienkach, od priemernej nadmorskej výšky okolo 200 m n. m. až po extrémne polohy vo výške 500 m n. m., kde sa každá operácia musí vykonávať ručne. Práve kvôli týmto strmým svahom sa vinárstvo v týchto kopcoch UNESCO označuje ako „hrdinské“. Vinice na najstrmších svahoch si vyžadujú až 1000 hodín manuálnej práce na hektár ročne; mechanizácia nie je možná, takže víno je doslova „ručne vyrobené“.
Myšlienkou Etichetta del Fondatore od Andreoly je ukázať silu veľkého terroiru prostredníctvom ďalšej selekcie z bohatého zberu hrozna, bez obmedzenia na jednu konkrétnu oblasť. Výsledkom je produkt najvyššej kvality každý rok, ktorý zmierňuje vplyv klimatických výkyvov na jednotlivé zóny, aby sa zaručila výnimočnosť, ktorá nás odlišuje.
S úrodou z roku 2023, aby sme posilnili spojenie každého produktu Andreola s oblasťou, z ktorej pochádza hrozno, bola naša „Etichetta del Fondatore Nazzareno Pola“ obmedzená na subzónu Rive di Santo Stefano, pretože práve táto vinica najlepšie spĺňala najvyššie kvalitatívne požiadavky pre daný ročník.
Kategória: | Prosecco | ||
Farba: | Biele | ||
Odroda: | Cuvée | ||
Výrobca: | Andreola | ||
Krajina pôvodu: | Taliansko | ||
Oblasť pôvodu: | Santo Stefano | ||
Zvyškový cukor: | Extra Dry |
Best Sellers