Každý koňak je brandy, ale nie každé brandy môže byť koňakom. Ide o destilát vyrobený z hrozna dopestovaného iba v regióne Cognac (Francúzsko). Názov cognac/koňak je chránený medzinárodnými dohodami výlučne pre brandy z tohto regiónu. Vínovica vypálená inde, hoci rovnakým spôsobom, sa nazýva brandy. Od príbuzného armaňaku sa koňak odlišuje dvojnásobnou destiláciou, užším sortimentom používaných odrôd hrozna a veľkosťou regiónu i apelácie, z ktorej pochádza. Oblasť Cognac je totiž rozľahlejšia než Armagnac a od roku 1908 je rozdelená na šesť apelácií: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Prastará metóda dvojnásobnej destilácie koňaku v medených kotloch má komplikovaný postup. Dôsledne sa musí dodržiavať oddeľovanie viacerých frakcí tekutiny. Proces trvá pri jednej „várke“ 16 až 24 hodín. Destilácia celej úrody musí skončiť do 31. marca (najbližšieho po zbere). Potom putuje číry destilát v sile 70 % alkoholu do dubových sudov. Vysoký objem alkoholu sa redukuje postupne, v rôznych časových odstupoch (podľa určenej doby zrenia). Vrcholom zrenia koňaku je 50 rokov. Po 60 rokoch už koňak z dreva suda skoro nič nezíska, kvalita sa môže dokonca zhoršiť. Vyzretý koňak sa prelieva do sklených demižónov, kde už nezreje. Miešanie predávaného zmesového nápoja je hotová veda. Niektoré obsahujú aj viac ako stovku koňakov rôzneho veku a chute. Vo výsledku sa odráža umenie a chuť majstra miešača – blendera. Kvalitné koňaky sa plnia do fliaš, ktoré sú samé osebe skvostom. Snúbi sa tu prvotriedna kvalita nápoja s umeleckým dielom. Kategórie koňaku Koňaky se označujú písmenami alebo názvami podľa veku zmesi a podľa najmladšej pálenky v zmesi. V r. 1865 zostavil Maurice Hennessy stupnicu, ktorá sa používa dodnes. Oficiálna stupnica: • V.S. - Very Spéciale – zmes koňakov, z ktorých najmladší má minimálne 2 roky • V.S.O.P. - Very Superior Old Pale – zmes koňakov, z ktorých najmladší má min. 4 roky • X.O. - Extra Old – zmes koňakov, z ktorých najmladšia zmes má min. 6 rokov (od roku 2018 min. 10 rokov) Výrobcovia však používajú výrazne staršie druhy koňaku ako je minimálne vyžadované a preto odlišujú koňaky ďalšími názvami: • Napoleon – radí sa medzi medzi VSOP a XO koňaky • Extra– sa radí nad XO koňaky • Hors d’Age – označuje vysoko kvalitné koňaky staré aj 100 rokov • Vintage – ročníkové koňaky, zmes je z jedného roku.