Úvod » Francúzsko » Joseph Faiveley - Bourgogne Chardonnay
Rok 2019 je svieži a vyvážený ročník. Objemy sú nízke, aj keď kvalita je vynikajúca. Rok 2019, ktorý sa vyznačuje extrémnymi poveternostnými podmienkami a dokonale zdravým a aromatickým hroznom, zaznamenal slabé zrážky (o 50 % menej ako zvyčajne), niekoľko mrazov v apríli/máji, po ktorých nasledovali horúčavy v lete. Zber sa začal v pondelok 9. septembra na Côte Chalonnaise a skončil sa 21. septembra na Côte de Nuits.
Popis lokality:
Burgundské vinohrady sa datujú do galsko-rímskej éry, ale dlhé roky boli opustené. Vďaka mníchom z opátstva Cîteaux, ktorí sú známi kvalitou svojej práce v oblasti viniča a znalosťou terroir, sa tieto vinohrady rozvíjali už od 11. storočia.
Odroda hrozna:
Chardonnay
Výroba vína:
Domaine Faiveley vyrába toto víno prevažne z hrozna dopestovaného v okruhu vinohradoch, ako aj z hrozna a muštu od okolitých vinárov. Pravidelne vykonávajú kontroly kvality dopestovaného hrozna, aby sa ubezpečili o profesionalite vinohradníkov s ktorými spolupracujú. Hrozno sa zbiera a triedi ručne. Pred usadzovaním sa mušty extrahujú pomocou pneumatického lisu. Víno zreje 8 až 10 mesiacov v pivniciach v Nuits-Saint-Georges. Časť cuvée, ktorá sa mení v závislosti od ročníka, dozrieva v dubových sudoch. Tieto sudy pochádzajú od najkvalitnejších výrobcov sudov a boli vyberané pre ich jemnú štruktúru o a ľahké vypálenie.
Chuťové a senzorické vlastnosti:
Žiarivá svetlo zeleno-žltá farba. Delikátna, príjemná smotanová vôňa, v ktorej prevládajú výrazne stopy po bielych kvetoch. Toto víno, ktoré je krásne vyvážené a príjemne plné na “Bourgogne Blanc”, má celkom výnimočné dlhotrvajúce vône a chute. V harmonickej chuti prevláda ovocnosť s dotykom vanilky a minerálov. Ide naozaj o víno za dobrú cenu, ktoré si môžete ihneď vychutnávať.
Odporúčanie k jedlu:
Ideálne s rybacou terinou, rybami ‘en papillotes’ (vo fólii), či ku bielemu mäsu
Servis vína: pri teplote 10°C až 12°C
Best Sellers